Wat is een FTP account

Je bent nu hier:

Kennisbank > WAT IS EEN FTP ACCOUNT

Een FTP account gebruik je om een website op onze webserver te plaatsen. Met een FTP maak je gebruik van het File Transfer Protocol. We leggen je in dit artikel graag uit wat een FTP account is, hoe het werkt en wat je ermee kunt doen.

Gebruik ons klantenportaal om naar de backoffice van je webhosting omgeving te gaan, zie ook ons artikel ‘Toegang klantenportaal’.

Meer informatie over het aanmaken van een FTP account vind je in ons artikel ‘Hoe maak je een FTP accountHoe maak je een FTP account’.

Inlogscherm klantenportaal CompanyPoint, microsoft 365 business specialist
inlogscherm klantenportaal

Wat is FTP?

FTP is een afkorting van File Transfer Protocol en is een methodiek (protocol) dat gebruikt wordt om websitebestanden van je pc naar een server te verplaatsen. Je kunt FTP op verschillende manieren gebruiken, denk hierbij aan command line of via een user-interface zoals bijvoorbeeld FileZilla (een van de meest bekende open source programma’s).

FTP kan je ook gebruiken om bestanden te downloaden, zelfs hele grote bestanden gaan vrij eenvoudige middels FTP. Ook kan je met FTP mappen en bestanden aanmaken op de webserver zodat je de bestanden en mappen op de server kan aanpassen naar je eigen wensen.

Hoe veilig is FTP?

FTP is een handig protocol, maar het staat er ook om bekend dat het best onveilig is. Zo maakt FTP standaard geen gebruik van encryptie. Wel zou je gebruik kunnen maken van SFTP, die kan je activeren door in FileZilla de versleuteling te zetten op: “Vereist expliciet FTP over TLS. Mocht je dan een foutmelding krijgen, dan dient het nog geactiveerd te worden op je server, neem daarvoor contact met ons op via helpdesk@companypoint.nl

Hoe werkt FTP bij CompanyPoint?

Als je gebruik wilt maken van FTP, dan is dat mogelijk bij CompanyPoint, wij bieden dit protocol aan op al onze (virtuele) shared en private hostingomgevingen. Wel dien je eerst een ftp-account aan te maken, daarvoor hebben we een artikel geschreven “Hoe maak je een ftp-account”.

Zodra je een account hebt aangemaakt, kan je bijvoorbeeld FileZilla downloaden en instellen. Daarna kan je de verbinding in FileZilla instellen. De verbinding kan gemaakt worden met ftp.[jouwdomeinnaam] op poort 21. Zet de logontype naar normaal en vul de gegevens van je ftp account in. Zodra je dit allemaal gedaan hebt, kun je verbinding maken met de webserver.